Kraamzorg

Kraamzorg

Na de bevalling start de kraamzorg thuis. De kraamverzorgende is er om jou en je partner te begeleiden en te adviseren over de verzorging van de baby. Ook geeft ze advies over hoe jullie in de nieuwe situatie de dagelijkse bezigheden weer kunnen oppakken.

 

De kraamverzorgende is bij aanvang van de zorg op de hoogte van de afspraken die tijdens het intakegesprek gemaakt zijn. Wanneer de kraamzorg start, gaat zij met jou en je partner in gesprek om de wensen en behoeften op dat moment te inventariseren. Binnen haar professionele grenzen zal ze daarop inspelen en de afspraken zo nodig bijstellen.

 

 

Werkzaamheden

Van de kraamverzorgende krijg je advies en informatie over alles wat er bij de kraamtijd komt kijken. Ook biedt ze waar nodig (emotionele) steun.

 

De kraamverzorgende:

  • verzorgt jou en je baby, daarbij houdt ze jullie gezondheid nauwlettend in de gaten.
  • geeft voorlichting, tips en adviezen over babyverzorging, borst- en kunstvoeding en helpt je met het geven van borstvoeding en/of flesvoeding.
  • doet er alles aan om de hechting tussen jullie en de baby te bevorderen. Zij is er voor het hele gezin, dus eventuele broertjes en zusjes worden hierbij betrokken
  • zorgt voor een goede hygiëne ter voorkoming van infecties. Daarom verschoont ze regelmatig jullie bed en het wiegje van de baby. Ook de dagelijkse schoonmaak van het toilet, douche en eventueel bad vallen onder deze noemer
  • neemt – in overleg met jullie – een aantal huishoudelijke taken over om je rust te geven voor herstel en tijd voor de baby. Je kunt hierbij denken aan stofzuigen, het afnemen van stof in de slaap- en babykamer en het doen van de was
  • ondersteunt op het gebied van gezonde voeding. Dit is voor je herstel heel belangrijk. Denk hierbij aan een dagelijks portie fruit en een gezonde lunch

 

Het persoonlijke digitaal Zorgdossier

De kraamverzorgende heeft een belangrijke signaleringsfunctie: wanneer er iets niet goed gaat, ziet zij dat. Ze komt dan meteen in actie en overlegt met jou en je verloskundige over eventuele problemen. De dagelijkse medische controles legt zij vast in het digitale zorgdossier. Ook noteert zij de afspraken die met de verloskundige, jou en je partner gemaakt zijn. Met jouw toestemming kan de verslokundige op afstand meekijken in het dossier.

Zelf kun je het zorgdossier gebruiken om informatie op te zoeken of iets te noteren op de momenten dat de kraamverzorgende er niet is. Inlogcodes voor het zorgdossier ontvang bij de bevestigingsmail van de inschrijving.