Borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is de natuurlijke bron van voeding en geborgenheid voor je baby. Jouw lichaam en dat van je kind zijn gemaakt op het maken, geven en krijgen van moedermelk. Het klinkt eenvoudig en dat ís het ook – als je weet hoe het werkt en wat je te wachten staat. Daar kun je wel wat informatie en aanmoediging bij gebruiken.

Veilig en geborgen

Als de navelstreng wordt doorgeknipt is de eerste scheiding tussen jou en je baby een feit. Wie kan de baby helpen deze overgang te overbruggen en hem te laten weten dat hij veilig is? Jouw lichaam is de plek waar je baby zich geborgen voelt. Je raakt hem aan, kust hem, aait hem over zijn natte bolletje. Misschien wil hij wel drinken, het is belangrijk om je baby binnen een uur na de geboorte aan de borst te leggen. Je houdt je baby dicht tegen je borst, als het wangetje je tepel raakt is de kans groot dat hij hapt en begint te zuigen, alsof hij nooit anders heeft gedaan. Zo ontstaat een nieuwe band, die steeds sterker wordt naarmate jullie meer tijd met elkaar doorbrengen.

 

Goed voor je baby; goed voor jou

Moedermelk is de beste voeding voor je baby. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft en wordt beter verteerd en opgenomen dan welke andere babyvoeding ook. Maar er is meer. Je baby zo snel mogelijk na de geboorte aan de borst laten drinken zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, waardoor nabloedingen beperkt blijven.

 

Bescherming op lange termijn

Borstvoeding geven bevordert een gewichtstoename die past bij je kind, zodat de kans op overgewicht later kleiner is. Het beschermt je baby tegen allergieën. Zes maanden volledig borstvoeding geeft het maagdarmkanaal van je baby de tijd zover te rijpen dat het ander voedsel kan verteren. Moedermelk beschermt je baby tegen infecties. Dat is belangrijk, omdat zijn afweersysteem nog niet volgroeid is.

 

Gemakkelijk en flexibel

Borstvoeding geven bespaart tijd, moeite en geld. Je baby kan direct gevoed worden als hij honger heeft. Dag en nacht wordt melk gemaakt en opgeslagen in je borsten. De temperatuur is altijd goed en de voorraad vrijwel onbeperkt.

 

Borstvoeding geven en moeder zijn

Hoe je het beste kunt omgaan met je kind leer je niet uit een boek of van een website. Dat leer je door veel tijd met hem door te brengen en open te staan voor zijn behoeften. Zeker als je je kind zelf voedt, ontwikkelt het gevoel voor de behoeften van je kind zich snel. De intimiteit en het hechte contact van borstvoeding geven, helpen je daarbij.

Borstvoedingsinformatieavond

We organiseren iedere maand, voor alle aanstaande ouders in Zoetermeer en omgeving, informatieavonden over het geven van borstvoeding in de eerste dagen na de geboorte. Deze avond wordt afwisselend in het Lange Land Ziekenhuis en in het Stadhuis-Forum gegeven door lactatiekundige Cora Moerman.

 

Rol van de partner

Je partner speelt een belangrijke rol bij het stimuleren en in stand houden van de borstvoeding maar vaak zijn veel mensen zich hier niet bewust van. We willen jou en je partner van harte uitnodigen om deel te nemen aan onze borstvoedingsinformatieavond, waarbij we je tips geven om de start van de borstvoeding zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Moeders die steun en bevestiging krijgen van hun partner, geven langer en met meer plezier borstvoeding.

 

Meld je aan voor onze voorlichtingsavonden

De informatiebijeenkomst over borstvoeding kun je het beste bezoeken in de periode van je zevende tot en met je negende zwangerschapsmaand.

Een goede voorbereiding op je borstvoedingsperiode maakt dat je stevig in je schoenen staat bij de start van de borstvoeding. PKZ helpt je graag hierbij!

Via de website van het Lange Land Ziekenhuis:   www.langeland.nl/agenda.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]