Voor vaders

Voor vaders

Zij is zwanger en jij wordt vader. Dat brengt nogal wat veranderingen met zich mee. Haar buik begint te groeien, dat is algemeen bekend. Maar dat is niet het enige wat er gaat veranderen. Hoe ga je om met een zwangere vrouw en al haar veranderingen?

Voor een kansrijke start van een kind is ook de rol van de vader van groot belang.

 

Het belang van een betrokken (aanstaande) vader

Jouw betrokkenheid als vader, kan niet vroeg genoeg beginnen. Uit onderzoek blijkt dat een vader die betrokken is bij de zwangerschap en bevalling een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het kind en op de relatie tussen vader en kind.

 

Een band opbouwen

Een band met de baby opbouwen tijdens de zwangerschap is voor je vrouw makkelijker dan voor jou. Zij draagt het kindje 9 maanden bij zich en voelt de kleine als eerste bewegen. Als man bouw je een band op door bijvoorbeeld:

  • mee te gaan naar de controles bij de verloskundige of gynaecoloog
  • het hartje te horen kloppen
  • de baby te zien en voelen bewegen
  • te praten tegen de buik, om de baby te laten wennen aan jouw stemgeluid
  • mee te gaan naar informatieavonden en/of cursussen

 

Wat verandert er bij je zwangere vrouw

VEEL!

Ze kan emotioneler reageren dan normaal, bijvoorbeeld paniekerig zijn of zich snel aangevallen voelen. Dit kan voor jou, maar ook voor haar heel vervelend zijn. Deze reacties zijn voor haar waarschijnlijk ook nieuw. Het is niet zo dat alle zwangere vrouwen hier last van hebben.

 

Hoe kun je haar helpen

Tijdens de zwangerschap heeft je vrouw behoefte aan waardering en erkenning. Uit onderzoek blijkt dat jouw steun kan helpen tegen depressieve gevoelens en stress. Je kunt helpen door naar haar te luisteren en begrip te hebben voor haar situatie.

Ook praktische steun, zoals het overnemen van huishoudelijke taken, is belangrijk.

 

Jouw rol bij de bevalling

Als aanstaande vader speel je een belangrijke rol tijdens de bevalling. Probeer in te spelen op de wensen en de behoeften van je vrouw. De verloskundige/gynaecoloog en de kraamverzorgende zullen op hun beurt jou begeleiden.

 

Vader zijn

  • Zorg dat je tijd neemt om je kind te leren kennen en omgekeerd. Maak kennis met elkaar door het te observeren en te verzorgen.
  • Oog- en lichamelijk contact spelen hierbij een grote rol.
  • Door het horen van jouw stem kan de baby zich ook veilig voelen.
  • In de eerste week kan de kraamverzorgende je veel leren over hoe je jullie baby kunt verzorgen.
  • Partners hebben na de geboorte recht op 5 verlofdagen, betaald door de werkgever.

 

Voor meer informatie: